Polska kuchnia koszerna
Rebeka Wolff
Stron: 152
Dział: historia XIX w.
ISBN: 9788380641341
|
|
---|---|
Rebeka Wolff - Polska kuchnia koszerna, żydowskie gospodarstwo domowe, potrawy, przetwory, przepisy kulinarne. W książce znajdziemy wiele cennych informacji i porad w rozdziałach:
O urządzeniu koszernego gospodarstwa.
O urządzeniach i przygotowaniach na sobotę i na święta.
O urządzeniach i przygotowaniach na święta wielkanocne (Pessach).
O koszerowaniu mięsa i drobiu.
O obchodzeniu się z wszelkim mięsem, drobiem przed gotowaniem, smażeniem i pieczeniem.
O obchodzeniu się z wszelkimi jarzynami przed gotowaniem.
O obchodzeniu się z wszelkimi owocami, krupami i grzybami przed gotowaniem i smażeniem.
O obchodzeniu się z rybą przed gotowaniem, pieczeniem i smażeniem.
O gotowaniu wszelkiego mięsiwa i drobiu, używanego do rosołów.
Książka zawiera również przepisy na: Potrawy z mięsa i drobiu. Potrawy z jarzyn i ziemniaków. Potrawy z owoców, grzybów, kasz, mąki i jaj. Pasztety. Desery, ciasta, torty, ciasteczka. Potrawy z ryb. Kompoty i sałaty. Galarety, kremy, soki. Smażenie i marynowanie owoców. Sosy. Napoje. I wiele, wiele innych przepisów na smaczne potrawy. Największy łasuch znajdzie tu coś dla swojego podniebienia.
Rebeka Wolff
Armoryka, 2016
Dział: historia XIX w.
Stron: 152
ISBN: 9788380641341