Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w.
red. Jaroslaw Dumanowski, red. Dorota Dias-Lewandowska, red. Marta Sikorska
Stron: 373
Dział: historia nowożytna
ISBN: 9788363580711
|
|
---|---|
Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich. Lektura tych przepisów, opublikowanych w tak różnych kontekstach i źródłach, odzwierciedla dawne zainteresowania i pasje związane z jedzeniem, dotyczące nie tylko smaku czy problemów z konserwacją i przechowywaniem żywności, ale także szeroko pojętej dietetyki, powiązania kuchni i medycyny.
red. Jaroslaw Dumanowski, red. Dorota Dias-Lewandowska, red. Marta Sikorska
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, 2016
Dział: historia nowożytna
Stron: 373
ISBN: 9788363580711