Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe regionalne i kulturowe
red. Renata Przybylska, red. Donata Ochmann
Stron: 226
Dział: historia regionalna
ISBN: 9788366269866
|
|
---|---|
Inspiracją do powstania niniejszego tomu były badania nad regionalizmami w języku polskim prowadzone w Katedrze Historii Języka i Dialektologii Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. [] Podjęta przez nas językoznawcza refleksja posłuży rozpoznaniu historycznych i regionalnych warstw kultury jedzenia, a rozszerzenie i pogłębienie badań w przyszłości pozwolą uzyskać pełniejszy obraz człowieka, który tę kulturę tworzy i zachowuje jej świadectwa w języku. Mamy nadzieję, że tak ujęta tematyka kulinariów w języku polskim zainteresuje Czytelników i rozbudzi ich poznawcze apetyty.
red. Renata Przybylska, red. Donata Ochmann
FILIP LOHNER WYDAWNICTWO LIBRON, 2021
Dział: historia regionalna
Stron: 226
ISBN: 9788366269866