Publishing House
Proceed to the Publishing House

Broń palna Kuchenreuterów w zbiorach polskich. Warsztaty rusznikarskie i szyftarskie od XVII do XIX wieku

red. Antoni Romuald Chodynski

MUZEUM ZAMKOWE W MALBORKU, 2008
Page(s): 202
Section:
ISBN: 9788360518168
 
 
 

 

red. Antoni Romuald Chodynski

MUZEUM ZAMKOWE W MALBORKU, 2008

Section:

Page(s): 202

ISBN: 9788360518168

Wydawnictwo towarzyszące wystawie pod tym samym tytułem, przygotowanej przez Muzeum Zamkowe w Malborku.
Celem ekspozycji było przedstawienie dzieł rusznikarskich, pochodzących z warsztatów Kuchenreuterów, zgromadzonych w zbiorach polskich muzeów i kolekcjach prywatnych. Broń palną, wytwarzaną przez ten bawarski ród rusznikarzy, charakteryzuje niezawodność techniczna i estetyczna doskonałość. Każdy z eksponowanych na wystawie XVIII i XIX-wiecznych przykładów broni palnej, został zaprezentowany w katalogu na licznych zdjęciach, które stanowią źródło cennych informacji. Na zdjęciach tych ukazano powiększone fragmenty broni z sygnaturami, puncami mistrzów i pięknymi zdobieniami, co z pewnością wzbudzi zainteresowanie każdego, nie tylko specjalistów-bronioznawców. Dodatkowo w katalogu zamieszczono wzorniki rysunkowe z bogatym repertuarem form zdobniczych, pochodzących z przełomu XVII/XVIII w.

 

Katalog poprzedzony został tekstem autorstwa Antoniego R. Chodyńskiego – kustosza Muzeum Zamkowego w Malborku, który przygotował wystawę. Autor podzielił się w nim swoją wiedzą na temat broni Kuchenreuterów, zgromadzonej nie tylko w zbiorach polskich, ale także w innych instytucjach muzealnych na całym świecie, przedstawił też genealogię rodu. Czytelnik znajdzie również w publikacji informacje o funkcjonowaniu warsztatu rusznikarza i szyftarza, o technice wykonania poszczególnych części broni, a także o organizacji pracy warsztatu rodzinnego.
Katalog poprzedzają dwa indeksy. Pierwszy, przytacza różne warianty inskrypcji poszczególnych mistrzów, których dzieła zgromadzono na wystawie, drugi, szereguje poszczególne pracownie w ramach czterech warsztatów Kuchenreuterów. Dodatkowo w publikacji zamieszczono słownik, który ułatwia czytelnikowi zorientowanie się w nie zawsze łatwych terminach specjalistycznych.