Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Literatura od kuchni w kręgu dawnej kultury krajów romańskich

red. Anna Gesicka

Wydawnictwo Adam Marszałek, 2017
Stron: 238
Dział:
ISBN: 9788380197947
 
 
 

 

red. Anna Gesicka

Wydawnictwo Adam Marszałek, 2017

Dział:

Stron: 238

ISBN: 9788380197947

Tom, który Czytelnik trzyma w ręce, wpisuje się w nurt współczesnych zainteresowań, naukowych i popularyzatorskich, skoncentrowanych na tematyce żywieniowej w odniesieniu do zdrowia i spodziewanych rozkoszy zmysłowych, smakowych i estetycznych. Słowo „kuchnia” oznacza szeroko pojęte zagadnienie jedzenia i picia potraktowane jako wyznacznik kulturowy bądź temat czy motyw literacki; to również – metaforycznie – rozmaite aspekty warsztatu pisarskiego lub wydawniczego. Czytelnik znajdzie tu piętnaście studiów stanowiących interesujące realizacje owych rozumień terminu „kuchnia” w kontekście różnych aspektów literatury i kultury krajów romańskich od średniowiecza do XVIII wieku. Autorami artykułów są specjaliści reprezentujący czołowe polskie ośrodki akademickie.