Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Apetyt na jedzenie. Pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów (uszkodzenie okładki)

red. Justyna Żychlińska , red. Anetta Głowacka-Penczyńska

Wydawnictwo: Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgo, 2018
Stron: 515
Dział:
ISBN/ISSN: 9788380182103

 

Autor: red. Justyna Żychlińska , red. Anetta Głowacka-Penczyńska

Wydawnictwo: Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgo, 2018

Dział:

Stron: 515

ISBN/ISSN: 9788380182103

Książka stanowi przykład praktycznej realizacji postulatu interdyscyplinarności w studiach nad pożywieniem, które w ostatnich latach jest przedmiotem badań przedstawicieli wielu nauk: archeologii, historii, antropologii, socjologii, kulturoznawstwa. Prezentowane w niej artykuły podzielone na trzy części o zróżnicowanej tematyce, mieszczące się w ramach tzw. food studies, podejmują próbę określenia roli jedzenia w życiu człowieka. Nie tylko przez pryzmat zaspokajania podstawowych potrzeb egzystencjonalnych, ale także jako ważne źródło, które w przestrzeni historycznej kreowało działania społeczno-kulturowe. Takie zintegrowane spojrzenie na kwestię żywności jest niezbędne do pełnego zrozumienia złożonych problemów związanych z jedzeniem. Takie podejście jest także czymś więcej niż tylko sumą badań poszczególnych dyscyplin naukowych – dostarcza nowych informacji na temat sposobów, w jakich żywność uczestniczy w całokształcie procesów społecznych, politycznych, środowiskowych, kulturowych i ekonomicznych.