Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać

Jaś Kapela

Wydawnictwo: Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2018
Stron: 331
Dział:
ISBN/ISSN: 9788365853684
Wydanie papierowe

34,90 31,41

Pozycja dostępna

 

Autor: Jaś Kapela

Wydawnictwo: Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2018

Dział:

Stron: 331

ISBN/ISSN: 9788365853684

Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.
„Polskie mięso” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia – tego, jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat.