Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) cz. III: Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)

Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka

UNIWERSYTET ŁÓDZKI, 2016
Stron: 256
Dział:
ISBN: 9788380884786
 
 
 

 

Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka

UNIWERSYTET ŁÓDZKI, 2016

Dział:

Stron: 256

ISBN: 9788380884786

Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.

 

Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.