Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Prace Historyczne 2016/143 z. 3

UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI, 2016
Stron: 616
ISBN: PH1433
 
 
 

 

UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI, 2016

Stron: 616

ISBN: PH1433

Tom zawiera:

Studia

  • Rafał Hryszko, Andree apothecario pro confectionibus et electuariis – cukiernictwo w Polsce w czasach Jadwigi i Władysława Jagiełły między Wschodem a Zachodem Europy  
  • Rafał Szmytka, Niderlandzka kuchnia przełomu XVI i XVII stulecia według mistrza Antoniusa Magirusa  
  • Katarzyna Kuras, Czy Le cuisinier françois zmienił polską kuchnię w czasach nowożytnych? Przyczynek do zagadnienia transferu kulinarnych wzorców  
  • Tadeusz Czekalski, Aprowizacja ludności cywilnej w czasie I wojny światowej. Wojna jako katalizator zmian kultury kulinarnej w Europie 
  • Szabolcs Anzelm Szuromi, O. Praem, The Infl uence of the Universal and Particular Conciliar Discipline on the Hungarian Conciliar Legislation in the 11th–13th Century 
  • Petr Jokeš, Medieval South Moravian Patron Saints – a Survey 
  • Monika Michalska, Relacje mnichów henrykowskich z mieszczanami z Ziębic w świetle Księgi henrykowskiej 
  • Adam Elbanowski, Diego de Torres – losy niepokornego Metysa z Nowej Grenady 
  • Urszula Świderska-Włodarczyk, Wzorzec dyplomaty przełomu XVI i XVII wieku w świetle staropolskich poradników poselskich 
  • Jan Gustaw Rokita, Medal upamiętniający podpisanie traktatu Grzymułtowskiego, wybity przez Giovanniego Battistę Guglielmadę (Guglelmadę) z 1686 roku. Uwagi ikonograficzne 
  • Jakub Polit, Czy naprawdę marionetka? Wokół władzy politycznej japońskich cesarzy, 1868–1945 
  • Artur Patek, Polskie groby żołnierskie na Malcie  

Artykuł recenzyjny

  • Marcin Mleczak, Bartosz Kaczorowski, Franco i Stalin. Związek Sowiecki w polityce Hiszpanii w okresie drugiej wojny światowej, Łódź–Kraków 2016, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego – Ośrodek Myśli Politycznej, ss. 300 + 18 nienumerowanych